|
2023-02-08 16:16:01, szerda
|
|
|
|
|
|
Angliában nun's puffs, a franciáknál pet de nonne, katalánoknál pet de monja, a németeknél nonnenfürzle a sütemény neve, ami mind a magyar apácafingocskának felel meg. Sok történet kering a világban, hogy honnan is kapta a nevét ez a réges-régi sütemény, de maradjunk a valóság taláján. Leginkább könnyed, légies tésztája az, ami miatt ilyen furcsa névvel illetik, de ne feljetsük el azt sem, hogy sütés közben a tészta szusszan egyet, így valamelyest már érhető az egész elnevezés. Arra, hogy miért apáca, egy legenda mentén kaphatunk választ: a Marmoutier apátságból, a franciaországi Tours városából ered a monda, miszerint az apátság püspöke éppen a konyha előtt elhaladva pukkanásokra lett figyelmes. Mindenki tágra kerekedett szemmel meredt a tűzhely mellett álló szent életű Ágnes nővérre, aki elvörösödött, és zavarában újabb tésztagolyókat ejtett a forró olajba, igazolván "ártatlanságát". A püspök elnevette magát, és nevet adott a süteménynek: paix-de-nonne (apácabéke). Csak hát ez kiejtve így is érthető: ,,pedönon". Az meg, apácafingocskát jelent. Ez csak az egyik monda csak a sok közül... :)
De térjünk rá magára a süteményre, ami nem más, mint egy egyszerű égetett tészta forró, bő olajban kisütve. Leginkább vanília sodóval tálalják, de én most narancskrémmel készítettem.
Hozzávalók:
2,5 dl tej
3 evőkanál vaj/maragrin
2 evőkanál cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
30 dkg liszt - gm diétában Schaer mix lisztkeverék
3 tojás
1 csipet só
1 narancs reszelt héja és leve
2-3 dl habtejszín ízlés szerint - lm diétában kókuszkrém vagy lm tejszín
olaj a sütéshez
Elkészítése:
Egy lábasban melegítsünk fel tejet és vajat, majd, ha a vaj már felolvadt, mehet a cukor is. Folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a lisztet. Addig keverjük a tésztát, amíg a lábas falától el nem válik, ezután a tűzről levéve óvatosan adjuk hozzá egynenként a tojásokat. Dolgozzuk ki alaposan a tésztát, formázzunk kis golyókat (vagy két kiskanál segítségével szaggasunk) és süssük ki bő, forró olajban. Papírtörlővel kibélelt tálba szedjük, hogy ne legyen olajos. Majd még forrón szórjuk meg a porcukorral.
A narancskrém is nagyon egyszerű: egy narancs héját reszeljük le, majd facsarjuk ki a levét, amit óvatosan keverjünk hozzá a lazán felvert tejszínhez, amit édesítsünk kedvünk szerint.
Együtt tálaljuk.
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: apácafingocskát, narancskrémmel, franciaországi, tésztagolyókat, ártatlanságát, papírtörlővel, megtaláljátok, lisztkeverék, nonnenfürzle, segítségével, pukkanásokra, elvörösödött, katalánoknál, süteménynek, valamelyest, készítettem, instagramon, melegítsünk, franciáknál, elkészítése, porcukorral, narancskrém, posztjaimat, marmoutier, kókuszkrém, egynenként, formázzunk, hozzávalók, apátságból, édesítsünk, tejszínhez, németeknél, kevergetés, habtejszín, süteményre, folyamatos, németeknél nonnenfürzle, sütemény neve, magyar apácafingocskának, réges-régi sütemény, valóság taláján, tészta szusszan, egész elnevezés, legenda mentén, franciaországi Tours, apátság püspöke, konyha előtt, tűzhely mellett, forró olajba, püspök elnevette, egyik monda, egyszerű égetett,
|
|
|
|
németeknél nonnenfürzle, sütemény neve, magyar apácafingocskának, réges-régi sütemény, valóság taláján, tészta szusszan, egész elnevezés, legenda mentén, franciaországi Tours, apátság püspöke, konyha előtt, tűzhely mellett, forró olajba, püspök elnevette, egyik monda, egyszerű égetett, lábasban melegítsünk, lábas falától, tűzről levéve, narancs héját, lazán felvert, apácafingocskát, narancskrémmel, franciaországi, tésztagolyókat, ártatlanságát, papírtörlővel, megtaláljátok, lisztkeverék, nonnenfürzle, segítségével, pukkanásokra, elvörösödött, katalánoknál, süteménynek, valamelyest, készítettem, instagramon, melegítsünk, franciáknál, elkészítése, porcukorral, narancskrém, posztjaimat, marmoutier, kókuszkrém, egynenként, formázzunk, hozzávalók, apátságból, édesítsünk, tejszínhez, németeknél, kevergetés, habtejszín, süteményre, folyamatos, kerekedett, szaggasunk, dolgozzuk, igazolván, apácabéke, figyelmes, tojásokat, feljetsük, keverjünk, oldalamon, elnevezés, elhaladva, zavarában, elnevette, megfelelő, angliában, maradjunk, városából, reszeljük, kaphatunk, felolvadt, leginkább, facsarjuk, miszerint, golyókat, maragrin, evőkanál, tálalják, lábasban, mindenki, kiskanál, kibélelt, sütéshez, egyszerű, óvatosan, világban, diétában, történet, keverjük, facebook, étvágyat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 860
- e Hét: 9505
- e Hónap: 15877
- e Év: 66668
|
|
|